- 26.02.2008 00:00:00
- 27.02.2008 00:00:00
- 2.09.2019 00:00:00
- 21.09.2012 00:00:00
- 21.09.2012 00:00:00
- Fri, 08 Jan 2021 07:33:56 +0000
- Mon, 14 Dec 2020 07:30:59 +0000
- Sun, 29 Nov 2020 16:17:16 +0000
- Tue, 03 Nov 2020 12:06:44 +0000
Sabancı Vakfı Hibe Programı Başvuruları Açıldı!
Kadın, genç ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen Sabancı Vakfı, sivil toplum kuruluşlarının “eğitim” alanında uygulayacağı projeleri bekliyor. Hibe Programı kapsamında alınacak online başvurular 4 Ocak 2021 itibarıyla başlamış olup, 10 Şubat 2021 saat 17.00’de sona erecektir.
14 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında toplam 173 projeye hibe veren Sabancı Vakfı, 2021 yılı hibe programı çerçevesinde; kadın, genç ve engellilere yönelik “Kaliteli Eğitimin Desteklenmesi”, “Eğitime Erişimin ve Devamın Sağlanması” ve “Hak Temelli Yaygın Eğitim Çalışmalarının Desteklenmesi” amacıyla sivil toplum kuruluşlarından gelecek başvuruları değerlendirecektir.
Başvuru yapacak kurumların projelerinin, kadın, genç ve engelli bireylere yönelik ayrımcılıkla mücadele eden, bu çerçevede bu hedef kitlenin eğitim yoluyla güçlenmesini destekleyen çalışmaları kapsaması gerekmektedir. Ayrıca pandemi koşulları nedeniyle projelerin uzaktan eğitimin niteliğinin iyileştirilmesi ve uzaktan eğitime erişimin sağlanmasını destekleyici çalışmalar önermesi beklenmektedir.
Kurumların en az bir ortak ile başvurmaları gerekmektedir.
Projelerin en erken 26 Temmuz 2021 itibarıyla başlaması, en geç 25 Temmuz 2022 tarihinde son bulması ve temel faaliyetlerinin Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Hibe Programı kapsamında proje başına verilecek hibe tutarı en az 100.000 TL, en fazla 300.000 TL olarak belirlenmiştir.
Hibe Programı kriterleri hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak için 2021 Başvuruları sayfasını, geçmiş yıllarda desteklenen projeleri incelemek için Tamamlanan Projeler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
The post Sabancı Vakfı Hibe Programı Başvuruları Açıldı! appeared first on Sivil Alan.
Kız Kardeşim Hibe Programı Başvuruları Başladı. 765.000 TL’lik iş geliştirme hibesiyle 30 girişimci kadına destek verilecek.
Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Coca-Cola Türkiye iş birliğinde yürütülen “Kız Kardeşim Projesi” kapsamında 2019 yılında başlatılan “Hibe Programı”nın yeni dönem başvuruları başladı. Hibe Programı kapsamında, Türkiye’nin 81 ilinden seçilen ve yeme-içme sektöründe yer alan 30 girişimci kadının desteklenmesi, ürettikleri lezzetlerin tanıtılması, görünürlük faaliyetlerinin ön plana çıkarılması ve sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
“Kız Kardeşim Hibe Programı” kapsamında yeme-içme sektöründe çalışan ve hali hazırda işletme sahibi olan 29 girişimci kadına 25 biner TL ile 1 girişimci kadına 40 bin TL jüri özel ödülü olmak üzere toplamda 765.000 TL’lik iş geliştirme hibesiyle girişimci kadınlara destek verilecektir.
Ocak-Mart ayları içerisinde ikincisi düzenlenecek olan “Kız Kardeşim Hibe Programı” 4 aşama halinde gerçekleştirilecek, son başvuru tarihi 15 Ocak 2021.
1.Aşama:
kızkardesim.net web sitesi üzerinden online eğitimleri tamamlayan yeme & içme sektöründeki girişimci kadınlar web sitesinden aldıkları sertifika ile birlikte 15 Ocak 2021’e kadar online olarak başvuru yapabilecektir.
2.Aşama:
Kizkardesim.net üzerinden eğitimlerini tamamlayan işletme sahibi kadınlar online olarak başvurularını gerçekleştirdikten sonra teknik elemeden geçeceklerdir.
3. Aşama:
İl bazlı en yüksek puanı alan katılımcılar, Online’da gerçekleştirilecek Hibe Programı Kampı’na davet edilecektir. 2 gün sürecek olan kamp, kadınlara yönelik hızlandırıcı eğitimler gerçekleştirilecektir.
4. Aşama:
Final jüri değerlendirmesinde, hibe alma kriterlerine göre en yüksek puanı alan 30 kadın, iş geliştirme hibesi almaya hak kazanacaktır. Hibe Kampı’nın son gününde online final töreni gerçekleştirilecektir.
Kız Kardeşim Hibe Programına Kimler Başvurabilir?
- https://kizkardesim.net/ üzerinden eğitimleri tamamlamış olan,
- 81 ilin birinde restoranı/lokantası, yeme & içme sektöründe işletmesi olan, yeme & içme sektörüne yönelik üretim yapan,
- Yeme & İçme sektöründe hizmet veren kadın kooperatifleri
- Yanında en fazla 5 kişi çalıştıran (SGK’lı),
- İşletme/lokantasının başka şubesi olmayan,
- İşini büyütmek isteyen, bu motivasyona sahip ve öğrenmeye açık olan,
- İşletme, lokanta, küçük işletme sahibi kadınlar başvurularını gerçekleştirebilirler.
Kız Kardeşim Projesi: Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Coca-Cola Türkiye iş birliğinde yürütülen “Kız Kardeşim Projesi” ile kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak, ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için ve girişimcilik konusunda farkındalıklarının artması amacıyla çeşitli eğitimler verilmektedir.
The post Kız Kardeşim Hibe Programı Başvuruları Başladı. 765.000 TL’lik iş geliştirme hibesiyle 30 girişimci kadına destek verilecek. appeared first on Sivil Alan.
Cemre Fonu Ön Başvuru Çağrısı Açıldı
Türkiye’de yoksulluk sorununa yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemek amacıyla kurulan Cemre Fonu’nun ön başvuru çağrısı açıldı.
Yoksullukla mücadele alanında yapılan sivil toplum çalışmalarının desteklenmesi yoluyla toplumsal ihtiyaçların karşılanması, ortaya çıkacak modellerin diğer sivil toplum ve kamu paydaşları tarafından benimsenmesi ve bu alandaki deneyimin artırılmasını amaçlayan Cemre Fonu kapsamında STK’ların çalışmaları desteklenecek. Fon kapsamında hibe almaya hak kazanan kuruluşlara ayrıca kaynak ve uzmanlık aktarımı yoluyla da destekler sağlanacak. Cemre Fonu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İki kademede değerlendirilecek fonun ilk aşamasında aşağıdaki kriterlere uyan STK’ların ön başvuruları kabul edilecek:
- Türkiye’de kurulmuş dernekler, vakıflar, kooperatifler ve diğer kar amacı gütmeyen
- 2019 veya daha öncesinden beri sahada aktif olarak çalışan,
- 2019’daki gelirleri 30.000 TL üstünde olan kuruluşlar.
STK’ların önerdikleri proje fikirlerinin bütçesinin en fazla 150.000 TL olması gerekir.
Doğrudan yoksullukla mücadele alanında çalışmasa da çalıştıkları hedef kitle çerçevesinde kurumsal bir uzmanlık geliştirmiş olan STK’ların, bu yeni dönemin oluşturduğu ihtiyaçlar kapsamında yoksulluk alanında yapmak istedikleri projelerle fona başvurmaları teşvik edilmektedir.
Cemre Fonu’na başvuru yapmak isteyen kuruluşların başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurarak 23 Aralık 2020 Çarşamba günü saat 10:00’a kadar göndermeleri gerekmektedir.
Fon hakkında detaylı bilgiye (ön başvuru formu, değerlendirme kriterleri ve fon takvimi) buradan ulaşabilirsiniz.
The post Cemre Fonu Ön Başvuru Çağrısı Açıldı appeared first on Sivil Alan.
Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu Matra (Sosyal Dönüşüm) ve İnsan Hakları (HR) Programları İçin 2021 Yılı Proje Çağrısı Duyurusu
Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu. sivil toplum örgütlerinden, kar amacı gütmeyen eğitim kurumlarından, yarı-devlet kurumlarından ve belediyelerden, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında proje başvurularına açıktır.
Başvuracaklar için önemli duyuru:
Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu 2020’de uygulanan açık çağrı uygulaması yerine 2021’de birden fazla ve kısa süreli çağrı uygulamasını benimseyecektir. Çağrı sayısı ve tarihleri, mevcut finansal kaynaklara bağlı olarak belirlenecektir. Güncel bilgiler bu internet sayfasında ve sosyal medya kanallarımızda ilan edilecektir. Başvuru tarihine göre daha önce yapılan başvurulardan başlanarak değerlendirmeye alınacaktır.
Dolayısıyla başvuru yapacak olan kurumlar, başvurularını en erken şekilde yapmaları tavsiye edilir.
YENİ ÇAĞRI 1 KASIM 2020’DEN 15 OCAK 2021 TARİHİNE KADAR DEVAM EDECEKTİR.
Programlar ve başvuru formu hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki sayfaları ziyaret ediniz:
MATRA FONU:
MATRA Fund in Turkey 2021 – call and application guidelines
MATRA Forms 2021 (Application & Reporting Forms)
İNSAN HAKLARI FONU
Human Rights Fund in Turkey 2021 – call and application guidelines
Human Rights Forms 2021 (Application & Reporting Forms)
Proje başvuruları için başvuru formunun kullanılması gerekmektedir, aksi takdirde proje başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Lütfen başvuru formunu doldururken ilgili alanlarda belirtilen azami limitleri aşmadığınızdan emin olunuz. Bu alanlarda belirtilen azami uzunlukları dikkate almadan yapılan başvurular tarafımızdan değerlendirilmeyecektir. Lütfen başvurularınızda projenizle ilgili temel bilgilere odaklanarak mümkün olduğunca kısa ve projenin özüne yönelik bilgi veriniz. Başvurular İngilizce olarak yapılmalıdır.
Başvurular aşağıdaki e-posta adresine gönderilmelidir:
Başvuru formu ya da değerlendirme süreci hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda belirtilmiş olan adreslerle iletişime geçebilirsiniz:
The post Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu Matra (Sosyal Dönüşüm) ve İnsan Hakları (HR) Programları İçin 2021 Yılı Proje Çağrısı Duyurusu appeared first on Sivil Alan.
İzmir Depremi Acil Destek Fonu Başvuruları Açıldı
30 Ekim 2020 tarihinde merkez üssü Ege Denizi olarak belirlenen depremin ardından sahada faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını (STK) ve çalışmalarını desteklemek üzere Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın Turkey Mozaik Foundation iş birliğiyle hayata geçirdiği İzmir Depremi Acil Destek Fonu başvuruları açıldı.
Fon kapsamında, STK’ların bir proje çerçevesinde sahada yürüttükleri çalışmaları ve bu çalışmaların hayata geçirilmesi için gerekli olan operasyonel giderleri karşılamak üzere hibe desteği sağlanacak. Dağıtılacak toplam hibe miktarı en az 200.000 TL olan İzmir Depremi Acil Destek Fonu ile STK’lar tarafından sahada tespit edilen acil ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra orta ve uzun dönemli faaliyetlerin hayata geçirilmesi için de destek verilecek.
İzmir Depremi Acil Destek Fonu’na başvuracak STK’ların ve yapılacak başvuruların aşağıdaki kriterleri sağlaması beklenir:
- Tüzel kişiliğe sahip, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olmak (dernek, vakıf, kooperatif, vb.)
- Depremin sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmesi için ilgili afet sahasında çalışıyor olmak ya da çalışmak için aktif bir girişim başlatmış olmak
- Başvurudaki faaliyetleri deprem sahasındaki ihtiyaçları temel alan bir ihtiyaç analizine dayandırmış olmak (Örneğin: bu ihtiyaçlar karşılanırken sivil toplum kuruluşlarının ortaya çıkan saha operasyonuyla ilgili kurumsal masraflar, sahada sivil toplumun oluşturduğu iş birliklerini destekleyecek çalışmalar ya da diğer acil yardıma yönelik faaliyetler)
- Başvuruyu en az 70.000 TL en fazla 100.000 TL’lik detaylandırılmış bir bütçe ile yapmış olmak
- Başvurudaki faaliyetleri kapsayan bir zaman planı sunmak
Bölgedeki ihtiyaçlarının aciliyeti ve sahada çalışan STK’ların yoğunluğunu göz önünde bulundurularak, İzmir Depremi Acil Destek Fonu için uygulanan başvuru süreçleri diğer fonlarımıza kıyasla daha basit olacak ve daha hızlı şekilde sonuçlandırılacaktır.
Başvuru yapmak isteyen kuruluşların İzmir Depremi Acil Destek Fonu başvuru formunu 11 Kasım 2020 Salı günü saat 10:00’a kadar eksiksiz şekilde doldurmaları gerekir.
Fon hakkında detaylı bilgiye (hibe süreci ve başvuru koşulları) ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.
The post İzmir Depremi Acil Destek Fonu Başvuruları Açıldı appeared first on Sivil Alan.
Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteklerinden nasıl faydalanırsınız?
Hak odaklı çalışmaları için esnek ve hızlı destek arayan sivil toplum örgütleri ve aktivistler Avrupa Birliği Sivil Düşün Programının yenilenmiş desteklerine başvurabilir. 30 Eylül’de başlayan ve 2022 yılına kadar açık olacak yeni desteklerde neler var, kimler faydalanabilir, nasıl başvurulur, başvurular nasıl değerlendirilir gibi birçok soruya yanıt bulmak isteyenleri Sivil Düşün Bilgilendirme Buluşmalarına davet ediyor. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen buluşmalar canlı ve COVID19 tedbirleri kapsamında dijital olarak gerçekleştiriliyor.
Kasım ayının 5, 12, 19 ve 26’sında düzenlenecek bilgilendirme buluşmalarına online kayıt yaptırarak katılabilirsiniz. Kayıt olmak için www.sivildusun.net web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Avrupa Birliği Sivil Düşün Nedir?
Sivil Düşün, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun aktivistler ve sivil toplum örgütlerinin hak odaklı çalışmalarına hızlı ve esnek destek sağlamak üzere tasarladığı bir programdır. Avrupa Birliği Sivil Düşün; temel sosyal, ekonomik ve kültürel alandaki insan hak ve özgürlüklerinin yanı sıra hayvan ve çevre haklarını da içeren geniş bir çerçevede yapılan çalışmaları destekliyor. Dernek, vakıf, sendika gibi kurumsal yapıların yanında tüzel kişiliği olmayan sivil girişimler, ağlar, platformlar ve aktivistler de Sivil Düşün Destekleri ile çalışma yürütebiliyor.
Dünyanın değişen koşulları ve sivil toplumun sürekli güncellenen ihtiyaçları gözetilerek tasarlanan yeni Sivil Düşün destekleri, sivil toplumun ihtiyaçlarını daha somut biçimde ortaya koyabilmesi için yenilendi. Hakların korunması ve geliştirilmesi yolunda çalışma yürütmek isteyen sivil toplum örgütleri ve aktivistler yeni beceriler geliştirmek, politika yapıcıları etkilemek, organizasyonel kapasitelerini güçlendirmek ve sesini duyurmak için dört destek kategorisi arasından birini seçerek başvurularını yapabilecek.
2012 yılından beri uygulanan Sivil Düşün desteklerine Türkiye’nin 81 ilinden 4250 başvuru alındı ve şimdiye kadar toplam 1130 sivil düşünen çalışmaya destek verildi. Temel amacı; katılımcı demokrasi yapılarını ve değerlerini güçlendirmek olan Sivil Düşün, demokratik değerlere, fırsat eşitliğine ve şeffaflığa dönük gerçekleştirilecek tüm çalışmalara açık.
Yeni Sivil Düşün destekleri hakkında detaylı bilgi ve ilgili tüm dokümanlar, Sivil Düşün web sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Detaylı bilgi için www.sivildusun.net
The post Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteklerinden nasıl faydalanırsınız? appeared first on Sivil Alan.
Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın Çocuk Fonu 2020 Dönemi Başvuruları Açıldı
Çocukların ihtiyaçları ve hakları üzerine çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını desteklemek amacıyla Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın Turkey Mozaik Foundation iş birliği bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiği Çocuk Fonu’nun 2020 dönemi başvuruları açıldı.
Fon 2020 döneminde, COVID-19 salgınının, kontrollü normalleşme sürecinde devam eden tedbirlerin ve ekonomik daralmanın sonuçlarının çocukların hayatlarında ve çocukları destekleyen STK’larda ortaya çıkardığı ihtiyaçların giderilmesine ve çocukların temel haklarına erişimlerinin sağlanmasına odaklanacak. Bu çerçevede STK’ların yenilikçi proje fikirleri veya salgın sürecinin getirdiği değişikliklere uyum sağlama ihtiyaçlarına öncelik verecek şekilde kurumsal gelişimleri desteklenecek.
Fon kapsamında desteklenecek faaliyetlerden örnekler aşağıdaki gibidir.
- Çocukların ihtiyaçlarının tespiti ve giderilmesine yönelik faaliyetler,
- Çocukların haklarına erişimlerini ve bu hakları kullanmalarını sağlamalarına yönelik faaliyetler,
- Çocuk hakları alanında savunu başta olmak üzere faaliyet gösteren kurumlar arasında ortaklık kurma, kamuoyunda farkındalık yaratma, çocukların sosyal içerilmelerini destekleyici iletişim faaliyetleri yürütme ve kamusal politikalara erişimlerini sağlayacak politika geliştirme alanlarında faaliyetler,
- Çocukların örgün eğitime erişimlerini, katılımlarını ve okula devamlarını sağlayıcı faaliyetler,
- Her türlü şiddet mağduru veya kanunla ihtilaf halindeki çocuklara yönelik sosyal, psikolojik destek faaliyetleri ve / veya bu durumda olan çocuklara vücut bütünlüğünü koruyucu hizmet sunan kişi ve kurumlara yönelik faaliyetler,
- Çocukların uzaktan eğitime erişimleri, okul dışı eğitim alanlarının desteklenmesi; okula devam ve sosyal içermeyi destekleyici her türlü gelişim ve güçlendirme faaliyeti (dil kursu, ders tekrarını destekleyici atölyeler, spor ve kültür sanat etkinlikleri, serbest zaman faaliyetleri, vb.)
- Çocukların teknolojik okuryazarlığını geliştirici faaliyetler,
- Madde bağımlılığı olan çocuklara yönelik koruyucu/önleyici faaliyetler, rehabilitasyon ve yaşama tutundurma destekleri,
- Çocukların çalışma çağına geldiklerinde ekonomik bağımsızlıklarını sağlayabilecekleri donanımlara ulaştırıcı bilgi ve beceri faaliyetleri,
- Çocukların bilgilerini ve becerilerini geliştirmeyi destekleyen, mesleklere yönlendiren faaliyetleri
- Çocukların yaşam becerilerini geliştirici faaliyetler,
- Devlet koruması altında olan ya da devlet koruması altında olmayıp yaşamını ebeveynsiz idame ettirmek zorunda kalan çocuklarla ilgili faaliyetler
- Yan faaliyet olarak sunulabilecek – proje süresince çocuklar üzerindeki etkileri ortaya çıkabilecek faaliyetler dahil (çocuklara hizmet sunumu yapan personel ile ilgili yapılacak çocuk odaklı faaliyetler, vb.) – faaliyetler.
- Yukarıdaki maddeler dışında kalan ancak benzer alanları içeren ve çocuklara yönelik uygulanan doğrudan veya yan faaliyetler.
- 1 – 13 maddelerini kapsayacak biçimde faaliyet gösteren STK’ların kurumsal gelişimlerinin desteklenmesi.
Aşağıda yer alan başvuru kriterlerine uyan ve tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar hibe programına başvurabilirler:
- Türkiye’de kurulmuş dernekler, vakıflar ve kooperatiflerle diğer kar amacı gütmeyen (üniversitelerin ilgili merkezleri, vb.)
- En az bir senedir bir tüzel kişiliğe sahip olup sahada aktif olarak çalışan,
- 2019 yılı gelirleri 30.000 TL’den fazla ve 1.500.000 TL’den az olan (tüm bağışlar, faiz gelirleri ve kayıt altına alınmış ayni bağışlar dahil olacak biçimde)
- Çalışmalarının odağı çocuk hakları, çocukların refahı ya da çocuk alanında yapılan çalışmalar olan ve bu çerçevede çalışmalar yapmış olan kuruluşlar
Çocuk Fonu’na başvuru yapan STK’lar fondan en fazla 75.000 TL talep edebilirler. Başvuru yapmak isteyen kuruluşların başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurarak 6 Kasım 2020 Cuma günü saat 18:00’e kadar göndermeleri gerekir.
Çocuk Fonu hakkında detaylı bilgiye (başvuru koşulları, değerlendirme kriterleri ve fon takvimi) buradan ulaşabilirsiniz.
The post Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın Çocuk Fonu 2020 Dönemi Başvuruları Açıldı appeared first on Sivil Alan.
1 Aralık Gençlik Fonu Başvuruları Başladı
Gençlerin üreme sağlığı alanında hak sahibi bireyler olarak güçlenmesini amaçlayan 5. Dönem 1 Aralık Gençlik Fonu başvuruları açıldı.Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı) 1 Aralık Gençlik Fonu kapsamında, gençlik örgütlerinin ve gruplarının üreme sağlığı, cinsel sağlık, üreme hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilişkili bir çerçevede “güvenli cinsellik” temalı proje ve etkinliklerini desteklemektedir.
TAP Vakfı 1 Aralık Gençlik Fonu’nun amacı, yerel düzeyde gençlerin üreme sağlığı ve hakları alanında hak sahibi bireyler olarak güçlenmesi ve bunun için geliştirecekleri fikirleri hayata geçirecek bir destek mekanizmasının oluşturulmasıdır.
TAP Vakfı 1 Aralık Gençlik Fonu öncelikli olarak toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında gençlerin üreme sağlığı hizmetlerine erişimi ve uluslararası standartlar çerçevesinde sahip oldukları haklara dair farkındalığı arttırıcı çalışmaları destekler.
Bu çerçevede;
- 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Farkındalık Günü etkinlikleri
- Güvenli cinsellik için akran desteği
- Güvenli cinsellik için farkındalık ve bilgilendirme
- Cinsel sağlık için danışmanlık ve hizmetlere erişim konularında proje ve etkinliklere destek sağlanacaktır
Yaşamakta olduğumuz pandemi süreci dikkate alınarak bu yıl geliştirilecek projelerin ağırlıklı olarak dijital ortamlarda yürütülecek, bulaş riski içermeyen, hedeflediği kişi ve gruplara farklılaşmış iletişim kanalları ile ulaşan, sanat dallarını farkındalığın bir aracı olarak konumlandıran çalışmalar olması beklenmektedir.
Neden?
Gençlere yönelik HIV, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve istenmeyen gebelik riskini önlemek için, erken yaşlardan başlayarak gelişim dönemlerine göre yapılandırılarak devam eden cinsel sağlık eğitiminin çok önemli olduğunu biliyoruz. Doğru ve güvenli cinsel davranışlar; bu alanda bilgi sahibi olmak, davranışlarını değerleri ve sınırları içinde geliştirmek ve sağlık hizmetlerine erişimle mümkün oluyor.
Genç dostu sağlık hizmetlerinin mevcut olmayışı, sadece sağlık hizmetine değil fakat aynı zamanda güvenli cinsel sağlık davranışını destekleyecek danışmanlık hizmetlerine erişimi de engelliyor.
Bilgiye ve hizmetlere erişimin sınırlı olduğu ortamlarda; akranların kendi aralarındaki paylaşım ve dayanışma daha da önemli hale geliyor. Gençlik Fonu kapsamında yapılan çalışmalar; gençlerin yaratıcılığı ile beslenen uygulama modelleri ile; doğru bilginin yaygınlaşmasını, bilgiye erişimin kolaylaşmasını ve gençler arasındaki dayanışmayı artırıyor.
Kimler başvurabilir?
- Üniversitelerde kayıtlı kulüpler/topluluklar
- Ulusal veya uluslararası düzeyde çalışan gençlik kuruluşlarının şubeleri/yerel grupları
- Ulusal veya yerel sivil toplum kuruluşlarının gençlik kolları/grupları
- Yerel gençlik kuruluşları
- Kent konseylerinin gençlik yapıları
- Yerel yönetimlerin gençlik birimleri
Proje başına fon miktarı nedir?
Bu fon kapsamında, proje başına en çok 5000 TL. katkı sağlanacaktır. Projelerin bütçelerinin bütünlüklü ve mümkün olan en ekonomik seçenekleri içerecek şekilde planlanması tavsiye edilir. Destekler doğrudan mali destek şeklinde sunulmayacak, ilgili mal ve hizmetlerin karşılanması şeklinde verilecektir.
Başvuru koşulları nelerdir?
- Başvuru için 30 Ekim 2020 tarihine kadar info@tapv.org.tr adresine “Gençlik Fonu” başlığıyla Tap Vakfı internet sitesinde yer alan başvuru formu ve bütçenin eksiksiz doldurulmuş şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Gerekli formlar sayfanın sonunda yer almaktadır.
- Bir gençlik grubu birden fazla proje ile başvurabilir. Bir gençlik grubunun birden fazla projesi desteklenebilir.
Değerlendirme kriterleri nelerdir?
- Projeler yerel düzeyde gerçekleştirilmeli ve gençlerle ilişkili olmalıdır.
- Projeler gençler tarafından planlanmalı ve yönetilmelidir.
- Fonun amaç ve hedeflerine uygun olmalıdır.
- Fonun kapsamındaki konulara yönelik olmalıdır.
- Proje bütçeleri mümkün olan en makul ve ekonomik yaklaşımı benimsemelidir.
- Projenin tüm etkinlikleri 25 Aralık 2020’den önce tamamlanacak şekilde planlanmalıdır.
Ne tür harcamalar desteklenmez?
- Bilgisayar, projeksiyon aleti, yazıcı, telefon vb. satın alımlar
- Yurtdışı etkinlik veya toplantı katılım giderleri
- Projenin faaliyetleri dışında, başka bir şehirde gerçekleşecek toplantı/eğitim/konferans vb. etkinliklere katılım masrafları
Başvuru formuna http://www.tapv.org.tr/1-aralik-genclik-fonu-basvurulari-basladi-2/ linkinden ulaşabilirsiniz. Sorularınız için info@tapv.org.tr adresine Gençlik Fonu başlığıyla e-posta atabilirsiniz. Telefonla başvurular yanıtlanamayacaktır.
The post 1 Aralık Gençlik Fonu Başvuruları Başladı appeared first on Sivil Alan.
Türkiye’de Yüksek Öğrenimde ‘İnsan Hakları Eğitimi’ (İHE) Araştırması Hibe Çağrısı
Eğitim ve insan hakları eğitimi (İHE) birçok insan hakkının anahtarıdır. Birleşmiş Milletler’in insan hakları eğitimi tanımı, insan hakları eğitiminin önleyici bir araç, güçlendirici bir süreç ve dönüşüm aracı olarak hem içsel hem de araçsal bir değere sahip olduğunu öngörüyor. Uluslararası alanyazın, insan hakları eğitiminin çatışma çözme, sürdürülebilir barışın sağlanması, sosyal adaletin içselleştirilmesi, kalkınma politikalarının geliştirilmesi ve dezavantajlı grupların güçlendirilmesinde kritik rol oynadığını ileri sürer.
İnsan hakları eğitimi, insan hakları ilke ve değerleriyle uyumlu pedagojik yöntem ve teknikler yoluyla insan haklarıyla ilgili bilgilerin geliştirilmesi ve kişilerin haklarından yararlanma ve bunları kullanma ve haklarına saygı gösterme dahil olmak üzere insan haklarının geliştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. İHE, geleneksel olarak, uluslararası insan hakları normlarını öğretme; konuları içerik ve pedagojik olarak insan hakları perspektifiyle ve değerleriyle ele alma (örneğin katılımcı, kapsayıcı, düşüncelerini özgürce ifade edebilme, vb.); İnsan hakları eğitimini alanların, bu süreçte öğrendiklerini kendi uygulama alanlarına ilişkin mesleki becerilerine uyarlama ve mesleklerinin icrasında insan hakları değerleri temelinde bir tutum benimsemeyi içerecek biçimde anlaşılmaktadır.
Yüksek öğrenimde insan hakları eğitimi, farklı alanlarda yüksek eğitim alma, uzmanlaşma ve dolayısıyla demokratik toplum kültür ve işleyişinin yerleşmesinde, mesleklerini insan haklarını ve demokratik kültürü temel alacak şekilde yaparak toplumu etkileme şansına sahip olabilecek genç insanların yetişmesine katkıda bulunabilecek olması nedeniyle, ayrıca önemlidir.
İnsan hakları, kapsadığı kavramsal ve uygulama alanları itibarıyla çok disiplinli bir özellik taşımakta, dolayısıyla akademinin pek çok farklı alanlarına içerik, metodoloji ve pedagojik olarak dahil edilmektedir. Bu anlamda, insan hakları yüksek öğrenimde sadece hukuk fakültelerinin, ya da siyaset biliminin konusu olmayıp, sağlık bilimlerinden mühendisliğe, çevre bilimlerinden spora kadar çok farklı akademik disiplinin tema, perspektif ve metodoloji olarak müfredat ve eğitim programlarının bir parçası olmaktadır. İHE’ye toplumsal cinsiyet eşitliğini de içerecek şekilde böylesi bir yaklaşım, insan hakları eğitiminin anaakımlaştırılması olarak da adlandırılmaktadır.
Türkiye’de Yüksek Öğrenimde İHE Araştırması çağrısı, Türkiye’de Yüksek Öğretimdeki İnsan Hakları Eğitimiyle ilgili araştırma ve alanyazına destek olmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda aşağıda belirtilen konularla ilgili araştırma önerileri ve makaleler desteklenecektir:
- Yüksek Öğretimde İnsan Haklarının eğitimi ve araştırmalarının genel durumunun analizi
- Yüksek öğretimde kapsayıcı eğitimin değişik boyutları (içerik, kazanımlar, öğrenim ve öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme teknikleri vs.)
- Yüksek öğretim ve ayrımcılık
- Yüksek öğretimde kadın, engelli, çocuk, yaşlı ve mülteci alanlarındaki ders ve programlardaki hak temelli yaklaşımlar
En geç 15 Aralık 2020 tarihinde sonuçlandırılması ve sonuçlarının teslimi beklenen söz konusu çalışmayı üstlenmek isteyenler, metodoloji, zaman çizelgesi ve bütçe taslağı içeren makale veya araştırma önerilerini ve bütçe tekliflerini en geç 1 Ekim tarihine kadar turkey@rwi.lu.se gönderebilirler.
Araştırmalar için maksimum 15.000 TL, makaleler için maksimum 4.000 TL destek verilecektir.
Sorularınız için: turkey@rwi.lu.se adresine e-mail atabilirsiniz.
The post Türkiye’de Yüksek Öğrenimde ‘İnsan Hakları Eğitimi’ (İHE) Araştırması Hibe Çağrısı appeared first on Sivil Alan.
500 Avro’dan 1500 Avro’ya kadar ayni destek sağlanacak Genç Gazeteciler için Destek Aracı (GGDA) ikinci dönem başvuruları başladı!
Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla yürüttüğü Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Projesi (M4D) kapsamında oluşturulan Genç Gazeteciler için Destek Aracı (GGDA) ikinci dönem başvuruları 7 Eylül-7 Ekim 2020 tarihleri arasında alınıyor.
18-35 yaş arasındaki genç gazetecilerin mesleklerini yapabilmeleri için elverişli ortamı sağlamak üzere tasarlanan GGDA 7 Eylül, saat 14:00 itibarıyla başvuruya açıldı. Destek aracına başvurular 7 Ekim, saat 18.00’e kadar alınacak.
Genç Gazeteciler için Destek Aracı nedir?
GGDA, genç gazetecilerin gazetecilik mesleğinin normlarını ve etik değerlerini sahiplenerek, mesleklerini yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları ortamın sağlanması amacıyla oluşturan bir ayni destek programıdır. Ayni destek, sunulacak desteğin nakit yerine mal ya da hizmetle karşılanması durumudur. Bu kapsamda başvuru sahibine doğrudan bir para transferi yapılmaz.
Kimler başvuru yapabilir?
- GGDA, özellikle serbest çalışan ve mesleklerini herhangi bir mali getiri olmaksızın ya da düzensiz bir getiri ile bloglarda ve haber portallarında devam ettirmeye çalışan genç gazetecilerin başvurusuna açık.
- GGDA kapsamında, halihazırda bir medya kurum ve kuruluşuna basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayan, serbest çalışan genç gazetecilerin çalışmalarına öncelik verilecek.
- Destek aracı 18-35 yaş arasındaki gazetecilerin bireysel başvurularına açık olacak.
GGDA destek bütçesi nedir?
GGDA altında uygun bulunan başvurulara 500 Avro’dan 1500 Avro’ya kadar ayni destek sağlanacak.
Nasıl başvuru yapılır?
Başvuru yapmadan önce http://media4democracy.org/destekler/#Donemsel adresinde bulunan Başvuru Rehberi ve Başvuru Formu’nu dikkatle incelemeniz tavsiye edilir. Aynı sayfada GGDA kapsamında uygun olabilecek faaliyetleri ve bütçe kalemlerini de bulabilirsiniz.
Rehber ve formu inceledikten sonra M4D Projesi web sitesinin sağ üst köşesinde bulunan GİRİŞ / KAYIT butonuna tıklayarak başvuru sistemine kaydolmalısınız.
Başvuru için aşağıdaki iki seçenekten birini tercih edebilirsiniz:
E-posta ile başvuru süreci: Sisteme kaydolduktan sonra başvuru formunu “Başvuru sahibinin adı ve soyadı” e-posta konu başlığı ile, destek@media4democracy.org adresine gönderebilirsiniz.
İnternet sitesi üzerinden başvuru süreci: Sisteme kaydolup giriş yaptıktan sonra “Panelim” bölümünden Genç Gazeteciler için Destek Aracı’na başvuru formunu yükleyerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Detaylı bilgi için:
Genç Gazeteciler için Destek Aracı’nın başvuru rehberi ve formu için http://media4democracy.org/destekler/#Donemsel adresini ziyaret edebilir, sorularınız için destek@media4democracy.org adresine e-posta gönderebilirsiniz
The post 500 Avro’dan 1500 Avro’ya kadar ayni destek sağlanacak Genç Gazeteciler için Destek Aracı (GGDA) ikinci dönem başvuruları başladı! appeared first on Sivil Alan.