Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kapasite gelişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla Bir Adım Var…
The post Devamını Oku
Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kapasite gelişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla Bir Adım Var…
The post Devamını Oku
Adıyaman, Hatay, Malatya veya Kahramanmaraş’ta kurulmuş veya hal-i hazırda deprem bölgesinde çalışmaya devam eden bir sivil toplum örgütü…
The post Devamını Oku
Başkonsolosluk, 2001 yılından bu yana İsveç ile Türkiye arasında iş birliğini teşvik etmek amacıyla kaynak sağlamaktadır. Bu destek,…
The post Devamını Oku
Eko Gelecek Hibe Programı, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) desteğiyle, sivil toplum kuruluşlarının (STK’lar) iklim…
The post Devamını Oku
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi’nin üçüncü aşaması kapsamında yürütülen…
Th
Devamını Oku
“Hatay’ı Yeniden Güçlendirmeye Var Mısın?” sloganıyla başlattığımız Gençlik Kuluçka Merkezi Projesi ile, 14-30 yaş arası gençlerin mahalle, okul…
The post Devamını Oku
WWF-Türkiye, Gaziantep’te geri dönüşüm işçilerine yönelik desteklerini sürdürüyor. AB destekli “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri”…
The post Devamını Oku
Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara’daki yerel aktörlerin kurumsal kapasitelerini artırıcı çalışmalarına destek sağlamak üzere 2025 Yılı Sosyal Yenilik ve Sosyal…
The post Devamını Oku
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA Türkiye ile Sabancı Vakfı, 2018 yılında başlatılan “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi” projesi ile…
The post Devamını Oku
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve çevre illeri de ağır şekilde etkileyen depremlerin ardından, Adana, Hatay ve…
The post Devamını Oku
Türkiye’de yaşayan sığınmacı kadınların üreme sağlığı hizmetlerine erişimini artırmak ve güçlendirmek için çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini…
The post Devamını Oku
Bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, Goethe-Institut Istanbul yürütücülüğünde, Türkiye’de kültür ve sanat alanında…
The post Devamını Oku
Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kapasite gelişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla Bir Adım Var Vakfı ve Türkiye Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle Sivil Toplum için Destek Vakfı‘nın hayata geçirdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu’nun 2025 dönemi başvuruları açıldı.
Fonun bu döneminde desteklenecek projelerin odağında Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye yönelik aşağıda yer alan çalışmalardan en az bir tanesinin bulunması bekleniyor:
Fonun 2025 dönemi kapsamında STK’lara dağıtılacak hibenin toplam tutarı 2.000.000 TL’dir. Başvuru yapan STK’lar hibe programından en fazla 1.000.000 TL talep edebilir.
Fona başvurmak isteyen kuruluşların başvuru formunu eksiksiz olarak doldurarak 21 Temmuz saat 18:00’e kadar göndermeleri gerekir.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu 2025 dönemi hakkında detaylı bilgiye (başvuru koşulları, değerlendirme kriterleri ve fon takvimi) ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.
The post Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu’nun 2025 Dönemi Başvuruları Açıldı appeared first on Sivil Alan.
Türkiye Yerel STK İnsani Forumu (TİF), deprem bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile tematik uzmanların bir araya gelerek işbirliği yapmasını ve birlikte çözüm odaklı çalışmalar geliştirmesini teşvik eden yeni bir hibe programı başlatıyor. Bu program, alışık olunan hibe çağrılarından farklı olarak, önce bir topluluk oluşturmayı ve bu topluluk içinde ortaklıklar kurarak hibe başvurularının yapılmasını hedefliyor.
Kimler Başvurabilir?
Desteklenecek Proje Sayısı: Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illerinden 10 proje.
Hibe Miktarı: Proje başına en fazla 7900 Dolar.
Proje Süresi: Proje sözleşmelerinin imzalanmasından sonra en fazla 4 ay.
Nasıl Başvurulur?
Topluluğumuza katılmak için Ön Çağrı formunu doldurun. Ön Çağrı formuna ulaşmak için tıklayınız.
Son Başvuru Tarihi: 29 Haziran 2025
Sorularınız için Türkiye Yerel STK İnsani Forumu (TİF) – info@yerelstkforumu.net ve Asuman Şahin (TİF Forum Koordinatörü): asuman.sahin@yerelstkforumu.net adreslerinden ulaşabilirsiniz.
The post Topluluğa Davet: Deprem Bölgesi Sivil Toplumu İçin Elbirliği Hibe Programı appeared first on Sivil Alan.
Başkonsolosluk, 2001 yılından bu yana İsveç ile Türkiye arasında iş birliğini teşvik etmek amacıyla kaynak sağlamaktadır. Bu destek, İsveç’in 2021–2027 yıllarını kapsayan Batı Balkanlar ve Türkiye ile Reform İşbirliği için Sonuç Stratejisi ile 2023 tarihli “Yeni Bir Çağ için Kalkınma İşbirliği” reform gündemi çerçevesinde yönlendirilmektedir. Stratejinin genel hedefi, Türkiye’nin AB’ye yakınlaşma sürecini desteklemektir. Stratejiye buradan(opens in a new tab) ulaşabilirsiniz.
Bu kaynaklar aracılığıyla, Türkiye genelinde sivil toplumu, insan hakları ve demokrasi savunucularını desteklemeyi, iş birliği yaptığımız aktörlere kaynak sağlamayı ve kamusal tartışmalara zemin hazırlamayı amaçlıyoruz.
Desteğimizin genel hedefi şunlardır:
Bu hedef kapsamında özellikle şu odak alanlarda proje başvurularını memnuniyetle karşılıyoruz:
Ayrıca, ticaret ile kalkınma iş birliği arasında sinerji yaratan projeleri ve göçmenler ile mültecilerin haklardan yararlanmasına yönelik çalışmaları da teşvik ediyoruz.
Farklı kurumların ve sektörlerin arasında iş birliklerini teşvik ediyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren projelerin olmasına da ayrıca önem veriyoruz. Aynı zamanda başka finansal bağışçıların da bulunmasını tavsiye ediyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi, başvuran örgütlerin hem kurumsal yapılarında hem de çalışma yöntemlerine ve faaliyetlerine entegre edilmiş olmalıdır.
Sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler, düşünce kuruluşları ve üniversiteler başvuru yapabilir. Bireysel ve kâr amacı güden şirket başvuruları kabul edilmemektedir. Suriye krizi ile ilgili olan proje önerileri Sida’nın Suriye krizi stratejisine(opens in a new tab) yönlendirilmektedir.
Projenizi inceleyebilmemiz için, buradan(opens in a new tab) ulaşabileceğiniz “Konsept notu – proje başvuru çağrısı” formunu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunu doldurmadan önce, bu adresten(opens in a new tab) tüm stratejiyi okumanızı öneririz.
Başkonsolosluğun destek kapsamı, insani veya psikososyal yönlere odaklanan projeleri içermez.
Proje fikir şablonu İngilizce olarak doldurulmalı ve gönderilmelidir. Proje hibe başvurusunun toplam tutarı Türk Lirası olarak net bir şekilde belirtilmelidir.
Herhangi bir soru veya sorun için lütfen istanbul.sektionen@gov.se(opens in a new tab) ile iletişime geçiniz.
The post İsveç İstanbul Başkonsolosluğu 2026 Yılı Proje Başvuru Çağrısı appeared first on Sivil Alan.
Eko Gelecek Hibe Programı, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) desteğiyle, sivil toplum kuruluşlarının (STK’lar) iklim değişikliğiyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında etkisini artırmayı amaçlıyor. Program, STK’lara kaynak ve uzmanlık desteği sağlayarak, doğa temelli çözümlerle iklim değişikliği azaltımı, biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklime uyum alanlarında yenilikçi projeler geliştirmelerine olanak tanıyacak.
Hibe programı, iki aşamalı başvuru süreci ile uygulanacak ve başvuru sahiplerine 50.000 – 150.000 ABD doları arasında finansman sağlanacak. Projelerin 12-18 ay arasında sürmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğa temelli çözümlere odaklanması gerekiyor. Başvurular, çevrimiçi başvuru sistemi üzerinden (https://undptreco-cp.enquire.cloud/login), İngilizce olarak yapılmalıdır. Başvuru sahiplerinin Türkiye merkezli STK’lar olması gerekiyor. Son başvuru tarihi 1 Ağustos 2025 Cuma günü, saat 17:00’dir.
Program, STK’lara, yerel ve uluslararası paydaşlarla iş birlikleri kurma fırsatı sunarak geniş bir etki alanı yaratmayı amaçlıyor. Ayrıca, yerel düzeyde, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilikle ilgili politika süreçlerine sivil toplumun katılımının artırılması hedefleniyor.
Başvurular için uygunluk kriterleri ve detaylı bilgilere başvuru rehberinden ulaşılabilir. Ayrıca, başvurulara yönelik her türlü ayrıntı için Eko Gelecek Hibe Programı web sitesi ziyaret edilebilir.
The post Eko Gelecek Hibe Programı başvuruları başladı! appeared first on Sivil Alan.
Bu kapsamda cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve katılımcı demokrasinin güçlenmesi amacıyla, hak odaklı veya cinsiyet eşitliği temelli çalışmalar yapan platformların, inisiyatiflerin ve ağlarla ilişkili gerçek kişilerin yapacakları toplantı, eğitim, saha gezisi, çalıştay vb. faaliyetler için ayni finansal destek sağlanacaktır.
Son başvuru tarihi 25 Haziran 2025 saat 17.00’dir.
Ayni Finansal Desteğin Alt Sınırı: 21.850,00- TL
Ayni Finansal Desteğin Üst Sınırı: 218.530,00- TL
Programa başvurmak için Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Trabzon illerinden birinde faaliyet göstermek gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için:
CEİDizler Hibe Programı Başvuru Rehberini buradan indirebilirsiniz.
CEİDizler Hibe Programı Başvuru Formu için buraya tıklayınız.
CEİDizler Hibe Programı Bütçe Şablonunu buradan indirebilirsiniz.
The post CEİDizler Hibe Programı Başvuruları Başladı appeared first on Sivil Alan.
Her bir proje için 10.000 – 15.000₺ arasında hibe desteği sağlıyoruz. Gençler, bu destek ile yaşadıkları çevreye dokunan, kısa sürede uygulanabilir projeleri hayata geçirme imkanı buluyor.
Son Başvuru Tarihi: 27 Haziran 2025
Gençlerin fikirleriyle Hatay’ın yeniden inşasına katkı sunmasını hedefleyen bu proje, şimdiden yoğun ilgi gördü. Daha fazla gence ulaşmak ve kamuoyunu bilgilendirmek adına basın desteğinizi çok önemsiyoruz.
Başvuru için QR kodunu okutabilir ya da web siteyi ziyaret edebilirsiniz.
The post Gençlik Kuluçka Merkezi – Hatay’da Gençler İçin Yeni Bir Sosyal Girişim appeared first on Sivil Alan.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi ile yürüttüğü Avrupa Birliği (AB) destekli “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri” projesi kapsamında yerel sivil toplum kuruluşlarını desteklemeye devam ediyor. Türkiye genelinde sayıları yüz binleri bulan geri dönüşüm işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan programın üçüncü hibe çağrısı duyurulurken, önceki çağrılar kapsamında desteklenmeye hak kazanan kurumlar kamuoyuyla paylaşıldı.
Üçüncü Hibe Çağrısı
WWF-Türkiye, Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerini artırmak ve dezavantajlı gruplara yönelik hak temelli yaklaşımları güçlendirmek amacıyla yürüttüğü alt hibe programının üçüncü başvuru çağrısını başlattı. Bu çağrı kapsamında, atık toplayıcıların ve ailelerinin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik projeler desteklenecek. Her bir başvuru için asgari 400.000 TL, azami 500.000 TL tutarında hibe sağlanacak olup; önerilen projelerin süresinin 6 ila 8 ay arasında olması bekleniyor.
Başvuru Detayları
Destek programı için başvurular, elektronik posta ile geridonusumhibe@wwf.org.tr adresine yapılabilecek. Detaylı bilgi ve başvuru formuna, bağlantıdaki kılavuz ve ekindeki şablonlar aracılığıyla ulaşılabilir.
Hibe programına başvurmak isteyen ve programla ilgili soruları olan kurumlar için 20 Mayıs 2025 Salı günü, 10.00–12.00 saatleri arasında çevrimiçi bir bilgilendirme oturumu düzenlenecek. Oturuma katılmak için de geridonusumhibe@wwf.org.tr adresinden kayıt yapılabilir.
Desteklenen Kurumlar
Hibe Programının bir önceki döneminde desteklenmeye hak kazanan kurum ve projeler:
Sevgi Yardımlaşma Derneği
Atık Toplayıcıların Güçlendirilmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi
Sevgi ve Yardımlaşma Derneği, koruma, ekonomik güçlendirme, eğitim, sağlık, sosyal uyum ve hak bilinci gibi temel konularda gerçekleştirdiği projelerle, dezavantajlı grupların yaşam kalitesini yükseltmeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.
Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kadın ve Çocuk Sağlık Taraması Projesi
Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, atık toplayıcı ailelerde özellikle kadınlar ve çocukların sağlık bilincini artırmaya yönelik önemli bir projeye öncülük edecek. Proje kapsamında, dezavantajlı grupların sağlıklarını korumaları ve geliştirmeleri amacıyla eğitim, farkındalık çalışmaları ve temel sağlık hizmetlerine erişim desteklenecek.
Şahinbey Eğitim Sosyal Sağlık Kültür Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Eğitim, Teknik ve Ekipman Hizmeti Projesi
Şahinbey Eğitim Sosyal Sağlık Kültür Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, geri dönüşüm işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik çok yönlü bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında, işçilerin sağlığı ve güvenliği için koruyucu ekipman desteği sağlanacak, aynı zamanda farkındalık ve bilinçlendirme eğitimleri düzenlenecek.
WWF-Türkiye, Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri projesi ve proje kapsamındaki hibe programı ile Gaziantep’te atık toplayıcılarının dayanışma, temsil ve görünürlüklerini artıran, sürdürülebilir çözümler üretmeye yönelik yerel girişimleri desteklemeyi amaçlıyor.
The post WWF-Türkiye’nin Gaziantep’te Yerel Sivil Toplum Kuruluşlarına Yönelik Hibe Programında 3. Tur appeared first on Sivil Alan.
Toplam bütçesi 8.000.000,00 TL olan 2025 Yılı Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Teknik Destek Programı’nın amaçları, öncelikleri, uygunluk kriterleri, başvuru koşulları ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgi, bu ilanın sonuna eklenmiş olan Program Başvuru Rehberi’nde yer almaktadır.
Program ile ilgili ayrıntılı bilgilerin sunulması amacıyla 13 Mayıs 2025 tarihinde saat 14.00-15.00 arasında online bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek olup toplantıya katılım için bu bağlantı üzerinden kayıt yapılması gerekmektedir.
Program Referans No: TR51/25/SOS_TD
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacak teknik desteğin amacı, “2024-2026 Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Program” vizyonu dâhilinde yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden çalışmaları için yeterli kurumsal kapasitenin tesis edilmesi ve artırılmasıdır.
Bu program kapsamında Ajansımız tarafından 2024-2026 yıllarında uygulanacak Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Programının genel ve özel amaçlarına doğrudan katkı sağlayacak alanlarda sunulacak başvurular desteklenebilecektir. Bu doğrultuda projelerin aşağıda belirtilen önceliklerden en az biriyle doğrudan ilgili olması gerekmektedir.
Öncelik 1: Özel politika gerektiren gruplara (çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar) yönelik yenilikçi hizmet sunumu veya var olan hizmetlerinin geliştirilmesi odaklı faaliyetlerin desteklenmesi
Öncelik 2: Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi strateji ve amaçları doğrultusunda ailelerin ihtiyaç duyduğu desteğin sağlanması, aile yapısının ve değerlerinin korunması ve güçlendirilmesi için hizmet sağlayan kurumların kapasitelerini geliştirme odaklı faaliyetlerin desteklenmesi
Öncelik 3: Sosyal girişimcilik ve sürdürülebilirlik temalarında kurumsal kapasite geliştirme odaklı faaliyetlerin desteklenmesi
2025 Yılı Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Teknik Destek Programı bütçesi 8.000.000,00 TL‘dir.
Teknik Desteğin Azami Maliyeti
Eğitim ve danışmanlık için azami bütçe 400.000 TL‘dir (KDV dâhil).
Destek Süresi
Teknik destek kapsamında gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin uygulama süresi en fazla 6 (altı) ay olabilir.
Program Dönemi Son Başvuru Tarihi
Programın yıl içindeki son ‘Taahhütname’ teslimi/e-imza tarihi: 07.11.2025 Saat: 17.00
Başvuru Dönemleri*
Dönemler | Son Başvuru Tarihi (KAYS) |
Mayıs – Haziran | 30.06.2025 |
Temmuz – Ağustos | 29.08.2025 |
Eylül – Ekim | 31.10.2025 |
*NOT: Proje başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için KAYS sistemi üzerinde oluşturulan ‘Taahhütname’nin ilgili dönemler için belirtilen son tarihe kadar başvuru sahibi yetkilisi tarafından elektronik ortamda imzalanması ya da taahhütnamenin başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak Ajansa teslim edilmesi gerekmektedir.
Başvurular Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılacaktır. Başvuru sahiplerinin, KAYS’a kayıt olduktan sonra başvurularını sistem üzerinden doldurup, KAYS sistemi üzerinde oluşturulan taahhütnamenin ilgili dönemler için belirtilen son tarihe kadar başvuru sahibi yetkilisi tarafından elektronik ortamda imzalanması ya da taahhütnamenin başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak Ajansa teslim edilmesi gerekmektedir. Ajansa yapılacak proje başvuruları için internet üzerinden en son elektronik başvuru tarihi 31.10.2025, saat 23.55’dir.
Uyarı: Başvuru süresince başvuru formu ve/veya eklerinde meydana gelebilecek olası değişiklikleri web sitemizden takip edebilirsiniz.
Sorularınız için: skb@ankaraka.org.tr
The post 2025 Yılı Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Teknik Destek Programı appeared first on Sivil Alan.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA Türkiye ile Sabancı Vakfı, 2018 yılında başlatılan “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi” projesi ile çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerle mücadeleye devam ediyor. Aileler, toplum liderleri, esnaf, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinde yürütülen Sağlık Aracıları Modeli ile çocuk yaşta evliliklerin sağlık riskleri ve sonuçları konusunda farkındalığı artıran projenin 4’üncü fazı yeni bir hibe programı ile hayata geçiriliyor. “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi: Hibe ve Kapasite Geliştirme Programı” ile kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki mücadele gücünün artırılması hedefleniyor. Hibe başvuruları 16 Mayıs’a kadar devam edecek.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Türkiye Aile Yapısı Araştırması, 2021” verilerine göre; Türkiye’de her 4 kadından biri 18 yaşından önce evlendiriliyor. Çocuk yaşta evlilikler, kız çocuklarını hayallerinden uzaklaştırırken; potansiyellerini gerçekleştirmelerine engel oluyor. Kronik hastalıklardan engelliliğe kadar ömür boyu süren ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA Türkiye ve Sabancı Vakfı, 2018 yılından bu yana yürüttüğü “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi” projesi ile çocuk yaşta, erken ve zorla yaptırılan evliliklerin etkin ve sürdürülebilir şekilde önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Proje, 4. fazında “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi: Hibe ve Kapasite Geliştirme Programı” ile çocuk yaşta evliliklerle mücadelede adımlarını daha da güçlendirmek isteyen sivil toplum kuruluşlarını iş birliğine davet ediyor.
Hibe ve Kapasite Geliştirme Programı ile Türkiye’de çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin ortadan kaldırılması için yerel düzeyde değişimin en önemli aktörleri olan yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarına hibe desteği verilecek. Eğitimler ve mentorluk çalışmalarıyla STK’ların Sağlık Aracıları Modeli’ni uygulama kapasiteleri güçlendirilerek yeni iş birliği imkânları geliştirilecek. Hibe programına ek olarak, belediyelerin çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklere dair farkındalığı artırılarak aralarındaki iletişim ve iş birliği imkanları geliştirilecek. Ayrıca, projenin önceki 3 fazına dair bir veri analizi raporu hazırlanarak programın etkisi ve ulaştığı sonuçlar duyurulacak.
UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam Khan, çocuk yaşta evlilik, kız çocuklarının haklarını, sağlıklarını, ekonomik potansiyellerini ve geleceklerini ellerinden alan bir insan hakkı ihlali olduğunun altını çizerek, “UNFPA olarak, sivil toplumu ve yerel aktörleri güçlendirmenin kalıcı değişimi sağlamada kilit bir unsur olduğuna inanıyoruz. Yeni hibe ve kapasite geliştirme programımızla bu alandaki toplum temelli çabaları güçlendirmeyi ve kız çocuklarını büyümeleri, gelişmeleri ve kendi seçecekleri hayatları yaşamaları için desteklemeyi hedefliyoruz” dedi. UNFPA’in 54 yıldır ortaklarıyla birlikte demografik analize dayalı sürdürülebilir kalkınma için çalıştığını vurgulayan Khan, “Uzun yıllardır iş birliği yaptığımız Sabancı Vakfı ile birlikte, her kız çocuğunun korunup güçlendirildiği ve potansiyelini gerçekleştirme fırsatına sahip olduğu bir gelecek inşa etmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.
50 yılı aşkın süredir tüm bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir toplum yaratma idealiyle çalıştıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Kız çocukları için fırsat eşitliğini, sadece bireysel bir hak değil, toplumsal kalkınmanın temeli ve bir ülke meselesi olarak görüyoruz. Kız çocuklarının eğitimden, sağlıktan ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanabildiği bir toplum, daha adil ve güçlü bir geleceğin anahtarıdır. Dördüncü fazına geçtiğimiz projede başlattığımız yeni hibe programıyla, sahada büyük bir özveriyle çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirecek, kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmelerine destek olacağız. Kadınların ve kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirmeleri için hep birlikte var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Hibe programı kapsamında, Türkiye’de çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları; veri sistemlerinin ve destek hatlarının güçlendirilmesi, Sağlık Aracıları Modeli’nin yaygınlaştırılması, yeni modellerin geliştirilmesi, erken risk tespiti, vaka yönetimi, ilgili yerel eylem planlarına katkı sunulması ve etkili toplum temelli çalışmalar gibi alanlarda proje önerileri ile başvuru yapabilecek.
Seçilen projelerin her birine 1 Milyon TL’ye kadar hibe desteği verilecek. Haziran ayında başlayıp bir yıl süreyle devam edecek hibe programı boyunca, seçilen sivil toplum kuruluşlarına çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler, Sağlık Aracıları Modeli, iletişim, kapasite geliştirme, izleme ve değerlendirme gibi konularda eğitimler verilecek. Sağlık Aracıları Modeli’ni çalışmalarına entegre etmeleri ve projelerini yürütmeleri için mentorluk da yapılacak.
Hibe ve Kapasite Geliştirme Programı başvuruları 16 Mayıs 2025 tarihine kadar devam edecek.
Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi projesinin ilk üç fazında Nevşehir, Van, Bitlis ve Muş’ta yaklaşık 23 bin kişiye ulaşıldı. Bu illerde hayata geçirilen Sağlık Aracıları Modeli ile çocuk yaşta evlendirilen kadınlar da dahil olmak üzere toplam 50 kadın, aldıkları eğitimlerle sağlık aracısı oldu. Çocuk yaşta evliliklerin risklerini ve olumsuz sonuçlarını anlatmak üzere Nevşehir, Van, Bitlis ve Muş’ta 4 bin 300’den fazla haneye ve 170’ten fazla yerel işletmeye ulaşıldı. Ayrıca, bu modelin sivil toplum, kamu kurumları, yerel yönetimler ve diğer ilgili kurumlar tarafından nasıl uygulanabileceği anlatmak amacıyla “Çocuk Yaşta Evliliklerle Mücadelede Sağlık Aracısı Modelinin Uygulanması” rehberi yayımlandı.
UNFPA Türkiye, Sabancı Vakfı ile birlikte, kadınları ve kız çocuklarını bir yoksulluk ve şiddet döngüsüne hapseden ve gelecek beklentilerine sınırlar getiren çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için çalışmalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edecek.
Hibe programı ile ilgili ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayınız.
The post Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Sabancı Vakfı Çocuk Yaşta Evliliklerle Mücadele için STK’lara 6 Milyon TL Hibe Verecek appeared first on Sivil Alan.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve çevre illeri de ağır şekilde etkileyen depremlerin ardından, Adana, Hatay ve Mersin kıyı bölgelerindeki çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemek amacıyla Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonunda Conservation Collective, Türkiye Mozaik Foundation ve Turkish Philanthropy Funds iş birliğiyle hayata geçirilen Turquoise Coast Environment Fund-Turkey (TCEF) hibe programının altıncı dönem başvuruları açıldı.
Bu doğrultuda, depremlerden etkilenen kıyı alanları ve ekosistemler üzerindeki baskıyı azaltmayı ve iyileştirmeyi amaçlayan; biyolojik çeşitlilik, ekosistem hizmetleri, tarımsal verimlilik, su ve atık yönetimi, denizel alanlar ve kıyı arazilerinin korunmasına odaklanan STK projeleri önceliklendirilecektir. Bu amaç doğrultusunda proje fikirlerinde aşağıda detayları paylaşılan yedi temel öncelik alanından en az bir tanesinin yer alması beklenir:
TCEF hibe programı kapsamında STK’lara dağıtılacak hibenin toplam tutarı en az 2.750.000 TL‘dir.
Başvuru yapan STK’lar hibe programından en fazla 550.000 TL talep edilebilir. Fona başvurmak isteyen kuruluşların başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurarak 16 Haziran 2025 saat 18:00’e kadar göndermeleri gerekir.
Turquoise Coast Environment Fund-Turkey hakkında detaylı bilgilere (başvuru koşulları, değerlendirme kriterleri ve proje takvimi) ve başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.
The post Turquoise Coast Environment Fund – Turkey Hibe Programının Altıncı Dönem Başvuruları Açıldı appeared first on Sivil Alan.
Hibe programı kapsamında dağıtılacak hibenin toplam tutarı en az 700.000 USD’dir. Başvuru yapan STK’lar hibe programından en fazla 700.000 USD talep edebilirler.
Fona başvurmak isteyen kuruluşların başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurarak 20 Mayıs 2025 saat 09.00’a kadar göndermeleri gerekir.
Üreme Sağlığı Fonu hakkında detaylı bilgilere (başvuru koşulları, değerlendirme kriterleri ve fon takvimi) ve başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.
The post Üreme Sağlığı Fonu için Başvurular Açıldı appeared first on Sivil Alan.
Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği projesi CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın yürütücülüğünü Goethe-Institut Istanbul üstleniyor. Program, kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projelere ve bireylere destek sağlıyor. Öncelikli hedefi ana kültürel merkezlerin ötesine uzanarak Türkiye’nin kültürel altyapısını yerel düzeyde ve tabana yayılan bir yaklaşımla güçlendirmek olan programdan, kültür-sanat alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler, sanatçılar, kâr amacı gütmeden proje üretmek isteyen tüm kişi, kurum ve girişimler yararlanabiliyor.
Hibe Programları, Kapasite Geliştirme Programı ve Ağ Geliştirme Programı olmak üzere birbirini tamamlayan üç eksende yürütülen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın ikinci 4 yılında, farklı ihtiyaçlara yönelik hibe kategorilerinde 12 açık çağrı yapılarak 2029 yılına kadar 170’in üzerinde projeye destek sağlanacak. Kapasite ve Ağ Geliştirme programlarını daha da kapsamlı hale getiren program yeni açık çağrısını ise Yerel Projeler Hibe Programı için yapıyor.
Yerel Projeler Hibe Programı’na, sergi, çevrimiçi ve matbu yayın, atölye-seminer-sempozyum, konser, performans, tiyatro prodüksiyonu, tüm sanat türlerinde eğitim programları, gazetecilik ve belgeselcilik faaliyetleri, koleksiyon ve arşivcilik faaliyetleri ile film prodüksiyonu projeleriyle başvurulabilecek. Başvurular 10 Nisan-20 Mayıs 2025 tarihleri arasında Hibe Başvuru Portalı üzerinden yapılabilirken koşullarla ilgili detaylı bilgilere ise culture-civic.org adresinden ulaşılabilir.
Özellikle kariyerinin başındaki sanatçılara, yeni kültür oluşumlarına ve büyükşehirler dışında varlık gösteren aktörlere geniş yer ayıran Hibe Programları, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sivil toplum ve kültür-sanat alanında diyaloğun, işbirliğinin ve iletişimin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Hibe Programları, Yerel Projeler, Yapısal Destek, Kentler Arası Ağ Geliştirme ve Sanatsal Üretim başlıklı dört farklı kategoride finansman sağlıyor. 2025 yılında açılacak diğer açık çağrıların takvimini de programın internet sitesinden ulaşmak mümkün.
Kapasite Geliştirme Programı, Türkiye’nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren sanatçı, inisiyatif ve sivil toplum kuruluşlarının, kültür ve sanat projeleri yönetimi ve sivil katılım alanındaki becerilerini güçlendirirken, bu aktörler arasında işbirliği ve diyalog zemini hazırlamayı, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir kültürel ortamın gelişimine katkı sunmayı amaçlıyor. Webinarlar, proje geliştirme atölyeleri ve sivil katılım atölyeleri olmak üzere üç bileşenden oluşan programda, sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularının her biri için bir webinar içeriği oluşturulacak. Webinarlar, katılımcıların bu temaları proje başvurularına ve çalışmalarına entegre edebilmelerine katkı sağlayacak.
8 farklı ilde gerçekleşecek sivil katılım atölyelerinin içeriği, ihtiyaç analizleri ve katılımcılardan gelen geri bildirimlerle şekillenecek. Türkiye’den ve dünyadan farklı alanlardaki uzmanlarla geliştirilecek atölyeler; söyleşi, panel, mentorluk, grup çalışması, sunum ve tartışma gibi formatlarda düzenlenecek. Teorik bilgileri pratik uygulamalarla harmanlayan atölyelerde metin üretimi, küratöryel süreçler, kamusal alanda sanat, kültür sanat etkinliklerinde kapsayıcılık gibi konular ele alınacak. Toplamda 120 katılımcı atölyelere dahil olma fırsatı bulurken, oturumların kayıtları CultureCIVIC’in internet sitesine yüklenerek daha geniş erişilebilirlik ve uzun vadeli etki sağlanacak.
Başvuru sahiplerinin varolan proje tasarımlarını geliştirmesi ve başvuru kalitesini artırması amacıyla 4 farklı ilde gerçekleşecek atölyelerden ise toplamda 60 katılımcı yararlanacak.
Ağ Geliştirme Programı kapsamında her yıl üç farklı ilde düzenlenecek ağ buluşmaları, paydaşlar arasındaki diyaloğu ve ağ kurmayı teşvik edecek ve kolaylaştıracak. Bu buluşmalar katılımcıların fikir alışverişinde bulunmaları, ortaklıklar kurmaları ve çalışmalarını paylaşmaları için bir platform sağlayacak. Kültür profesyonelleri ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi sağlanarak, kültürel sektörler ve coğrafi bölgeler arasında köprü kuran ortak öneriler geliştirmeleri desteklenecek. Bu buluşmalar, proje çıktılarının, sonuçlarının ve edinilen derslerin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamanın yanı sıra, aktörler ile kültür profesyonelleri/kuruluşları arasında sinerji oluşturulmasında da önemli bir rol oynayacak. Buluşmalarda işbirlikleri kurulmasına zemin sağlayan atölye çalışmaları, sunumlar, hackathonlar, tanışma oturumları ve ortak sergiler yer alacak. Ağ geliştirme etkinlikleri, toplamda yaklaşık 650 kişiyi bir araya getirecek.
The post CultureCIVIC Goethe-Institut İstanbul Yürütücülüğünde, Yeni Açık Çağrılarla Devam Ediyor: Yerel Projeler Hibe Programı İçin Başvurular 10 Nisan’da Başlıyor appeared first on Sivil Alan.